Telefon
WhatsApp
Tedarik Zinciri ve Lojistikte Büyük Veri

Tedarik Zinciri ve Lojistikte Büyük Veri

Tedarik Zinciri ve Lojistikte Büyük Veri

Bilgi ve iletişim teknolojisi göz kamaştırıcı bir hızla gelişmekte, her geçen gün gelinen nokta artık biz insanları eskisi kadar şaşırtmamaktadır. Bu ivedi büyümeyle birlikte 21. yüzyılda ekonomimizi ve hayatımızı önemli ölçüde değiştiriyor. Çünkü artık veri, işletmeler için mücevher değerinde. Hatta yeni petrol! Birçok araştırma, işletmelerin rekabet avantajlarını korumaları için teknolojinin benimsenmesinin en önemli araç olduğuna işaret etmektedir. Yapılan araştırmaların bir örneğiCoupaSupplyChainGartner ’ın raporu. Avrupa için hazırlanmış raporda,firmaların esneklik ve çeviklik yetilerinin gelişiminin yeniliği destekleyen teknolojiye yatırım yapmaktan geçtiği belirtiyor. Hayatımızın bir parçası haline getirilmiş, getirilmeye de devam edilen bilgi ve iletişim teknoloji; üretimde dijitalleşme ve otomasyon baskısının artmasıyla birleştiğinde, lojistik faaliyetlerin ve tedarik zincirlerinin de iyileştirilmesi için pek çok fırsatlar sunmakta. Büyük Veri’yi kullanmak, “olması güzel” bir özellikten “olmazsa olmaz” bir özelliğe dönüşüyor. Bu çerçevede sürdürülebilir bir sektörün olmazsa olmazlarına kısaca bakalım.

Yapay ve Artırılmış Zekâ: Artırılmış zekâ, insan ve makinenin işbirliği olarak tanımlanabilir. Daha basit bir ifadeyle yapay zekânın rutin görevleri gerçekleştirme fonksiyonuyla insanın bilişsel performansını desteklediği bir ortak çalışma modelini ortaya koymakta. Burada amaç insan zekâsının yerine yapay zekânın geçmesi değil, yapay zekânın iş süreçlerine sağlayacağı performans desteğiyle insanların yaratıcılığını, verimliliğini ve inovasyon yeteneğini artırmaktadır. Bu şekilde gerçek zamanlı karar vermehataları azaltırken maliyeti düşürür. Mckinsey araştırmasına göre, lojistik endüstrisi yapay zekâyı çoğunlukla hizmet operasyonları, ürün ve hizmet geliştirme, pazarlama ve satış ve tedarik zinciri yönetimi olmak üzere 4 iş fonksiyonu üzerinde kullanmakta. Yapay zekâ için belirtilen bu 4 işfonksiyonu ise lojistik süreçlerinin%87’sini kapsıyor.Mckinsey, lojistiksüreçlere yapayzekânındâhil edilmesi ileyılda yaklaşık2 trilyon dolarlık artı değer yaratılabileceğini öngörüyor.

Son mil teslimat robotlarından sürdürülebilirlik çözümlerine, depo otomatik toplama sistemlerinden, tahmine dayalı en uygun şekle sokma yazılımlarına kadar, yapay zekâ lojistikte büyük bir fark yaratıyor.Örneğin MarineTraffic’i kullanarakuydu verilerine dayalıdünyadaki her gemi için gerçek zamanlı konum bilgisine ulaşabiliyor ve Tahmini Varış Süresi (ETA) hakkında öngörüler yapabiliyoruz. Buradaki tüm bilgileri yapay zekâ ile sentezleyerek üretilen bilgilerioperasyonel kademeye, doğru zamanda ve yerde iletebilmek mümkün. Kısacası, e-posta yoluyla değil, etkin kararların alındığı ve bu yolla operasyonel kademeye doğrudan yön verildiği destek mekanizmaları ile süreçlerin yönetilmesi mümkün hale gelmekte.

Dijital İkizler:En heyecan verici lojistik teknolojisi trendlerinden biri olan dijital ikiz; bir ürünün, prosesin veya hizmetin sanal bir modeli. Tedarik zincir ve lojistik de süreçlerin bir aynası gibidir. Ürünlere, makinelere ve hatta tüm iş ekosistemlerine uygulanan dijital ikizler, toplanmış olan veri ile bugünü (mevcut durumu) optimize edebilir ve hatta gelecekteki performansı tahmin edebilir. Lojistikte dijital ikizler, konteyner filolarının yönetimi, sevkiyatların izlenmesi veya lojistik sistemlerinin tasarımı dâhil olmak üzere tüm değer zinciri boyunca çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.

Örneğin HollandaRotterdam Limanı,operasyonel verimliliğin iyileştirilmesine yardımcı olacak bir dijital ikiz oluşturmak için IBM ile birlikte çalışıyor. Bu gibi durumlarda dijital ikizlerin kullanılması, fiziksel testlere olan ihtiyacı azaltmakta ve operasyonları daha verimli yürütebilmeye imkân tanımaktadır.

Gerçek Zamanlı Tedarik Zinciri Görünürlüğü:Tedarik zincirlerini hiç olmadığı kadar karmaşık hale geldiği pandemi döneminde bu karışıklığı bertaraf edecek teknolojilerden biri de gerçek zamanlı tedarik zinciri görünürlüğüdür.  Müşteriler tarafından ihtiyaç haline gelen veri, gerçek zamanlı tedarik zinciri görünürlüğü ile karşılık bulmakta.

Sipariş süreci, envanter ve tedarik zincirinde ortaya çıkabilecek aksamalar ile ilgili gerçek zamanlı verilere erişme yeteneği sunmaktadır. Bu iç görü düzeyine ulaşmak için; gerçek zamanlı telematik veri toplama, TMS (Taşıma Yönetim Sistemi)  , WMS (Depo Yönetim Sistemi) , OMS (Sipariş Yönetimi Sistemi) ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ve müşteri portalı uygulamalarının kusursuz entegrasyonu şarttır.Bu alandaki en güncel örnek,Hapag-Lloyd’un, yeni gerçek zamanlı konteyner izleme sistemi için IoTstartupGlobe Tracker ile olan işbirliği

Paylaş: